Buitenlandse arbeidskrachten

Voor buitenlandse arbeidskrachten gelden aanvullende wettelijke regels. Als werkgever bent u ervoor verantwoordelijk dat die regels worden nageleefd. Niet alleen door uzelf, maar ook door de arbeidskrachten en door het uitzendbureau (als u dat inschakelt). Als één van de partijen in overtreding is, kunt u een boete krijgen.

  • Identificatieplicht

    Identificatieplicht

    Alle arbeidskrachten die voor u werken moeten altijd een geldig en origineel identiteitsbewijs bij zich hebben. Controleer de identiteit van iedere nieuwe arbeidskracht. Ook als die persoon bijvoorbeeld via een uitzendbureau of schoonmaakbedrijf bij u werkt! U blijft verantwoordelijk voor de identificatie van alle arbeidskrachten in uw bedrijf. Een handig hulpmiddel is het Stappenplan verificatieplicht. Daarmee checkt u gelijk of de persoon wel in Nederland mag werken.

    Administratie van identiteitsbewijzen
    In de regel geldt: u moet in uw administratie een kopie bewaren van de identiteitsbewijzen van de arbeidskrachten die voor u werken. Dat geldt ook voor buitenlandse arbeidskrachten die via een andere werkgever, zoals een uitzendbureau of schoonmaakbedrijf, bij u werken.

  • Werkvergunning

    Werkvergunning

    Personen met een paspoort van één van de EER-landen (behalve Kroatië) of van Zwitserland mogen vrij in Nederland werken. Hebben de arbeidskrachten een andere nationaliteit? Dan moeten zij een werkvergunning hebben.

    Als zij nog geen werkvergunning hebben, moet u een werkvergunning voor hen aanvragen. Een werkvergunning kan zijn: een TWV (tewerkstellingsvergunning) of een GVVA (gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid). De TWV is voor personen die korter dan 3 maanden in Nederland komen werken. De GVVA is voor personen die langer dan 3 maanden naar Nederland komen. Maar voor sommige specifieke groepen gelden afwijkende regels.

    Let op! De arbeidskracht mag pas starten met werken als u de werkvergunning heeft gekregen.

    Een werkvergunning is altijd voor specifieke werkzaamheden. Uw arbeidskracht mag geen ander werk doen dan het werk dat is genoemd op de vergunning. Op de vergunning kunnen nog andere voorwaarden staan, zoals bijvoorbeeld een maximum aantal werkuren. U moet altijd voldoen aan die voorwaarden.

  • Inlenen van personeel

    Inlenen van personeel

    U kunt personeel inlenen via een uitzendbureau of via een ander bedrijf. Bijvoorbeeld: een schoonmaakbedrijf, een cateringbedrijf of een collega-ondernemer. Zorg dat u in zee gaat met een betrouwbare partij. Check in ieder geval of het uitlenende bedrijf een Waadi-registratie heeft bij de Kamer van Koophandel. ‘Waadi’ staat voor: Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Deze Waadi-registratieplicht geldt voor álle uitleners. Ook buitenlandse uitleners moeten in Nederland een Waadi-registratie hebben!

    Neemt u een uitzendbureau in de arm? Dan moet het uitzendbureau ervoor zorgen dat zijn buitenlandse uitzendkrachten de juiste vergunning hebben om in Nederland te werken. Personen met een paspoort van één van de EER-landen (behalve Kroatië) of van Zwitserland mogen vrij in Nederland werken. Hebben de arbeidskrachten een andere nationaliteit? Dan moeten zij een werkvergunning hebben.

    Let op! U heeft een aantal extra verplichtingen voor de arbeidskrachten die niet bij u op de loonlijst staan. Check hier welke verplichtingen dat zijn.

  • Zzp'ers

    Zzp'ers

    Werkt u met zzp’ers uit het buitenland? Zorg dan dat zij werkelijk als zelfstandige voor u werken. Zij moeten bijvoorbeeld de vrijheid hebben om het werk op hun eigen manier uit te voeren. Ze mogen ook zelf hun werktijden bepalen. En er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Als zzp’ers bijvoorbeeld moeten meedraaien in een ploeg, gelden zij niet als zelfstandigen. Zij zijn dan (tijdelijke) werknemers. In dat geval moet u voor hen dezelfde belasting en premies afdragen als voor uw eigen werknemers.

    Van buiten de EER? Dan verblijfsvergunning
    Zzp'ers met een paspoort van één van de EER-landen of van Zwitserland mogen vrij in Nederland werken. Dus ook zzp’ers met een Kroatisch paspoort.

    Heeft de zzp’er een andere nationaliteit, dan heeft hij of zij een ‘verblijfsvergunning voor zelfstandige ondernemer’ nodig. De zzp’er moet die zelf aanvragen bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst.

     

    • Ga na of de zzp’er werkelijk zelfstandig is. Bent u echt opdrachtgever, of toch eigenlijk werkgever? Meer informatie hierover vindt u hier.

      actie opslaan
    • Controleer het identiteitsbewijs van de zzp’er om te checken of de zzp’er vrij in Nederland mag werken. Dat mag als de zzp’er een paspoort heeft van één van de EER-landen (ook van Kroatië) of van Zwitserland.

      actie opslaan
    • Heeft de zzp’er een andere nationaliteit? Check of de zzp’er een ‘verblijfsvergunning voor zelfstandige ondernemer’ heeft. Zo nee, dan mag de zzp’er niet voor u werken.

      actie opslaan
    • Is de zzp’er niet werkelijk zelfstandig? Dan bent u werkgever. Houd u aan de voorschriften voor beloning en werktijden.

      actie opslaan
  • Buitenlandse studenten

    Buitenlandse studenten

    Studenten met een paspoort van één van de EER-landen (exclusief Kroatië) of van Zwitserland, mogen vrij in Nederland werken. Voor studenten met een andere nationaliteit moet u een TWV (tewerkstellingsvergunning) aanvragen bij het UWV.

    Let op urenlimiet voor studenten met paspoort van buiten de EER en uit Kroatië
    Deze studenten mogen met een TWV maximaal 10 uur per week werken. In de maanden juni, juli en augustus mogen zij met een TWV fulltime werken, maar dan mogen zij niet werken in de overige maanden.

    Let op! Deze urenlimiet geldt voor bijbaantjes, niet voor een stage die een buitenlandse stagiair loopt in het kader van zijn opleiding.

  • Buitenlandse stagiairs

    Buitenlandse stagiairs

    Zijn er buitenlandse stagiairs die voor hun opleiding stage lopen in uw bedrijf? Dan bent u ervoor verantwoordelijk dat ze niet meer uren werken dan uw vaste werknemers. De stagiairs moeten altijd een geldig identiteitsbewijs bij zich hebben. Het moet bovendien duidelijk zijn dat het gaat om een stage en niet om regulier werk. Daarom moet u een stageovereenkomst sluiten met de stagiair én met de onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling moet daarin verklaren dat de stage relevant is voor de studie. Bewaar de stageovereenkomst in uw administratie. De inspecteur van Inspectie SZW kan hiernaar vragen.

    Opleiding in Nederland? Dan geen TWV
    Volgt de stagiair een opleiding in Nederland? En is de stage relevant voor die opleiding? Dan hoeft u geen TWV aan te vragen voor de stagiair. Die heeft dan namelijk al een verblijfsvergunning in verband met zijn opleiding.

    Opleiding in het buitenland? Dan soms werkvergunning nodig
    Als de stagiair vanuit het buitenland komt om in uw bedrijf stage te lopen, dan moet u in sommige gevallen een werkvergunning voor de stagiair aanvragen. Stagiairs met een paspoort van één van de EER-landen (exclusief Kroatië) of van Zwitserland, mogen vrij in Nederland werken. Stagiairs met een andere nationaliteit hebben een werkvergunning nodig. Duurt de stage korter dan drie maanden? Dan vraagt u een TWV (tewerkstellingsvergunning) aan bij het UWV. Duurt de stage langer? Dan vraagt u voor de stagiair een GVVA aan bij de IND. GVVA staat voor: gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid.

  • Kennismigranten

    Kennismigranten

    Wilt u een buitenlander met een hogere opleiding een (tijdelijke) aanstelling bieden? Voor personen met een paspoort van één van de EER-landen (behalve Kroatië) of van Zwitserland gelden geen speciale eisen. Zij kunnen hier vrij komen werken. Voor personen met een andere nationaliteit gelden een aantal regels. U moet in ieder geval een werkvergunning voor hen aanvragen. Daarvoor geldt:

    • Bij verblijf korter dan 3 maanden: u regelt een werkvergunning (TWV) via het UWV.
    • Bij verblijf langer dan 3 maanden: u moet een GVVA aanvragen. Daarvoor moet uw bedrijf erkend referent zijn. U kunt erkenning en GVVA aanvragen bij de IND.

    Daarnaast zijn er nog andere regels als u hoger opgeleide buitenlanders in dienst wilt nemen. Bijvoorbeeld over de hoogte van het loon.

  • Au pairs

    Au pairs

    Voor au pairs gelden aparte regels. Zij zijn geen werknemers en mogen ook niet als werknemers behandeld worden. Au pairs zijn jongeren (18 - 31 jaar) die naar Nederland komen om kennis te maken met de Nederlandse cultuur en eventueel de taal te leren. Zij verblijven in een gastgezin. Ze mogen daar licht huishoudelijk werk doen, maar niet meer dan maximaal 8 uur per dag en totaal maximaal 30 uur per week. Ze moeten ten minste twee dagen per week helemaal vrij zijn.

    Wilt u een au pair in huis nemen? Neem dan contact op met een au-pairbureau. Controleer of het bureau of de organisatie is erkend door de IND.

  • Bijzondere groepen: topsporters, topartiesten, geestelijken, enz.

    Bijzondere groepen: topsporters, topartiesten, geestelijken, enz.

    Wilt u een buitenlander uit een van deze bijzondere groepen een (tijdelijke) aanstelling bieden? Voor personen met een paspoort van één van de EER-landen (behalve Kroatië) of van Zwitserland gelden geen speciale eisen. Zij kunnen hier vrij komen werken. Voor personen met een andere nationaliteit gelden een aantal regels. U moet in ieder geval een werkvergunning voor hen aanvragen. Daarvoor geldt:

    • Bij verblijf korter dan 3 maanden: u regelt een werkvergunning (TWV) via het UWV.
    • Bij verblijf langer dan 3 maanden: u moet een GVVA aanvragen. Daarvoor moet uw bedrijf erkend referent zijn. U kunt erkenning en GVVA aanvragen bij de IND.