Tijdelijke arbeidskrachten van een ander bedrijf

U kunt tijdelijk personeel inschakelen via bijvoorbeeld een aannemer, een uitzendbureau, een payrolling organisatie of via een collega-bedrijf. Zorg dat u in zee gaat met een betrouwbare partij. Check in ieder geval of het uitlenende bedrijf een Waadi-registratie heeft bij de Kamer van Koophandel.

Controleer ook of het uitlenende bedrijf op andere punten aan de regels voldoet. Het kan u anders geld kosten. Bijvoorbeeld: als een uitzendbureau buitenlandse arbeidskrachten aan u uitleent zonder de juiste werkvergunning, riskeert u een boete van de Inspectie SZW. Of u krijgt een aanslag van de Belastingdienst omdat uw aannemer de loonheffingen niet heeft afgedragen.

 • Waadi-registratie

  Waadi-registratie

  Ieder bedrijf dat personeel uitleent, moet een Waadi-registratie hebben bij de KvK. 'Waadi' staat voor: Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs.

  Let op: Deze Waadi-registratieplicht geldt voor álle uitleners. Dus ook voor aannemers. En ook voor het collega-bedrijf dat een aantal mensen aan u ter beschikking stelt omdat u een plotselinge werkpiek heeft. Heeft het uitlenende bedrijf geen Waadi-registratie? Dan kunt u als inlener een boete krijgen van de Inspectie SZW.

 • Bonafide uitzendbureau

  Bonafide uitzendbureau

  Werkt u met een uitzendbureau? Zorg dan dat u een betrouwbare organisatie kiest. U kunt dat controleren aan de hand van een aantal punten. Bijvoorbeeld: inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een certificaat van de Stichting Normering Arbeid.

 • Uren bijhouden

  Uren bijhouden

  U moet ervoor zorgen dat alle arbeidskrachten in uw bedrijf zich houden aan de wettelijke werktijden en rusttijden. Dat geldt ook voor de arbeidskrachten die vanuit een ander bedrijf bij u werken. Houd daarom een urenregistratie bij van deze 'ingeleende' arbeidskrachten: zet daarin de begin- en eindtijden, pauzes en het aantal gewerkte uren. Zo kunt u ook controleren of het uitlenende bedrijf het juiste aantal uren in rekening brengt.

  • Zet een urenregistratie op voor de ingeleende arbeidskrachten. Zorg dat zij zich houden aan de wettelijke werk- en rusttijden. Op het ondernemersplein vindt u meer informatie over de maximale werktijden en minimale rusttijden.

   actie opslaan
  • Lees de brochure ‘De Arbeidstijdenwet’. Die geeft uitgebreide informatie over de arbeidstijden voor verschillende sectoren, nachtdiensten, ploegendiensten, jongeren, enzovoort.

   actie opslaan Download brochure
 • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden

  Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden

  U bent verantwoordelijk voor de werkomstandigheden op de werkvloer. Ook voor de werkomstandigheden van arbeidskrachten die vanuit een ander bedrijf bij u werken. Zij moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen.

  • Ga naar de zelfinspectie Arbo op orde! Daarmee controleert u of de werkomstandigheden op de werkvloer veilig en gezond zijn.

   actie opslaan