Uw werknemer tijdelijk bij een ander bedrijf

Het kan gebeuren dat één of meer van uw arbeidskrachten tijdelijk bij een ander bedrijf werken. Terwijl ze wel bij u op de loonlijst blijven staan. U leent ze bijvoorbeeld uit omdat een collega-ondernemer met een werkpiek zit.

Leent u wel eens personeel uit aan een andere onderneming en krijgt u daarvoor een vergoeding? Dan moet u dat melden bij de Kamer van Koophandel. Dit is de zogenoemde registratieplicht Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs).

 • Registratieplicht Waadi

  Registratieplicht Waadi

  Leent u af en toe personeel uit en is het uitlenen niet uw hoofdactiviteit? Meld dan bij de Kamer van Koophandel dat u ‘niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stelt’. Zo’n melding kan eenvoudig via internet. De KvK zet in uw dossier dat u voldoet aan de registratieplicht Waadi.

  Let op! Wilt u personeel inlenen? Dan heeft u een aantal extra verplichtingen voor de arbeidskrachten die niet bij u op de loonlijst staan. Check hier welke verplichtingen dat zijn.

 • Bedrijfsmatig uitlenen

  Bedrijfsmatig uitlenen

  Uitzendbureaus, detacheringbureaus en vergelijkbare bedrijven hebben als hoofdactiviteit het uitlenen van personeel. De registratieplicht Waadi geldt ook voor deze bedrijven, maar zij moeten aan meer eisen voldoen. Zij moeten o.a. het uitlenen van personeel als bedrijfsactiviteit vermelden in hun KvK-dossier.

  Is uitlenen uw hoofdactiviteit? Check dan of u voldoet aan alle regels.

  • Zorg dat uw Waadi-registratie in orde is. Neem contact op met de KvK.

   actie opslaan
  • Neem contact op met deze organisaties voor meer informatie over de voorschriften voor intermediairs:
   - ABU (brancheorganisatie)
   - NBBU (brancheorganisatie)
   - SNCU (voorlichting en toezicht over cao’s uitzendsector)

   actie opslaan